Εκτροφή
Η επιλογή γεννητόρων είναι βασικό σημείο σε μια πετυχημένη εκτροφή. Δεν χρησιμοποιούνται όλες οι θηλυκές για αναπαραγωγή, όπως άλλωστε δεν χρησιμοποιούνται και όλοι οι αρσενικοί. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εκτροφέων. Αυτός που δεν εκτρέφει από πάθος, επειδή αυτή είναι η δουλειά του, ή για να περνάει το χρόνο του, μπορεί να εκτρέφει κακά και είναι σε λάθος δρόμο αν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η εκτροφή είναι δύσκολη υπόθεση, χρειάζονται αρκετές δεκαετίες εμπειρίας (μερικές φορές ούτε οι δεκαετίες είναι αρκετές).
Σήμερα, επιπροσθέτως υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες στην εκτροφή απ΄ ότι ίσχυε παλαιότερα. Υπάρχουν λίγα εκτροφεία που οι οικογένειες των σκύλων που διατηρούν να είναι οικογένειες ομοιογενείς.
Αυτό παρεμποδίζει όσους θέλουν να βρουν σκύλους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να συμπληρώσουν τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τη δική τους εκτροφή.
Σήμερα επίσης συμβαίνει και το εξής παράδοξο: Πολλοί εκτροφείς πηγαίνουν τις σκύλες τους να ζευγαρώσουν με τον επιβήτορα τις στιγμής, αυτόν που έχει κερδίσει σε ορισμένους αγώνες, έτσι στην τύχη, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξετάσει πάρα πολύ καλά το γενεαλόγιο της θηλυκιάς με την οποία πρέπει να ζευγαρώσει αυτός ο σκύλος. Και μετά πωλούνται σκύλοι, επειδή είναι παιδιά του πρωταθλητή τάδε!
Από αυτή την διαδικασία δεν πρέπει να περιμένουμε να πάρουμε τίποτε σωστό. Αν κατά τύχη από μια τέτοια γέννα γεννηθεί ένας πρωταθλητής, αυτός ο σκύλος δεν μπορεί να δώσει κάτι καλό στην αναπαραγωγή. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να λάβουμε υπόψη μας τις οικογένειες των σκύλων και τις γενεαλογίες. Και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε επειδή ένας σκύλος είναι Πρωταθλητής.
Το να είναι κάποιος σκύλος πρωταθλητής δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και αναπαραγωγός! Τις περισσότερες φορές ο αναπαραγωγός σκύλος είναι ο αδερφός του Πρωταθλητή, ο οποίος είναι ένας σκύλος με πολύ κατώτερα προσόντα από αυτά του πρωταθλητή. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι τα σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ομοιογένεια μιας οικογένειας σκύλων. Και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ζευγαρώνουμε σκύλους με πολύ ετερογενή άτομα.
Πολλές φορές ακούμε κάποιον να λέει: «΄¨Εχω μια πολύ ωραία σκυλίστα κοντή, θα την ζευγαρώσω με ένα μεγαλόσωμο σκύλο για να βελτιώσω το μέγεθος των κουταβιών». Εννέα (9) φορές στις δέκα (10) από τη γέννα αυτή θα πάρετε και μικρούς και μεγαλόσωμους σκύλους. Το χειρότερο δε θα είναι να πάρετε σκύλους με μακρύ κορμό! Και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χαρακτήρες πηγαίνουν σαν το μωσαϊκό. Δηλαδή μπορεί να προκύψει ένας σκύλος που να συνδυάζει το μακρύ κορμό του ψηλού σκύλου και τα κοντά πόδια του κοντού.
Ένα άλλο λάθος είναι η αναζήτηση ενός σκύλου μακρύρυγχου. Και εκεί μπορεί να συμβούν περίεργες μείξεις (κοντό ρύγχος ανασηκωμένο ή μακρύ με κακή κλίση).
Τελικά αυτό που πρέπει να επιδιώκεται σε ένα ζευγάρωμα είναι η ομοιογένεια των γεννητόρων. Εάν έχετε μια σκύλα πολύ κοντή μην την χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή. Το ίδιο να κάνετε και με το σκύλο, ειδικά όταν είναι πολύ μεγαλόσωμος και ψηλός.
Ο κ. Ζουρλίνι είπε ότι ένα πράγμα που έχει πληρώσει ακριβά είναι, η δυσκολία του να ομολογήσει (στον ίδιο του τον εαυτό) ότι έχει κάνει λάθος σε κάποιες εκτροφές. Πάντως αν μια γέννα δεν πάει καλά, τα σκυλιά αυτά πρέπει να «βγουν από τη μέση». Βέβαια μια γέννα έχει πολύ μεγάλα έξοδα, κόπο και χρόνο, όμως αν κάποιος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την εκτροφή, πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει αν η γέννα δεν είναι καλή. Καλός εκτροφέας είναι αυτός που βγάζει πολύ λίγα σκάρτα.
Πάντως, μην έχετε αναστολές να χρησιμοποιήσετε στην εκτροφή σκύλους που έχουν λάβει μέρος σε αγώνες. Εάν οι αγώνες αυτοί γίνονται με απόλυτη σοβαρότητα και αξιολογούνται με σοβαρότητα, και φυσικά γίνονται απολύτως αυστηρά σε άγριο θήραμα, αυτά τα σκυλιά είναι σε θέση να δώσουν καλά προσόντα, και κυρίως την ικανότητα να δέχονται το ντρεσάρισμα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας σκύλος όσο και καλός και αν είναι, αν δεν επιδέχεται εκπαίδευση, δεν αξίζει τίποτα. Ένας σκύλος ο οποίος είναι ανεκπαίδευτος, είναι σαν ένα βιβλίο που όταν το ανοίξεις δεν γράφει τίποτα, και επομένως ως βιβλίο δεν αξίζει τίποτα.
Και εδώ να τονίσουμε ότι όταν εννοούμε εκπαίδευση ενός σκύλου δεν εννοούμε την εκπαίδευση του σκύλου που χρησιμοποιείται στο κυνήγι. Στο κυνήγι δεν υπάρχουν οι σκληροί όροι εκπαίδευσης που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη Μεγάλη Έρευνα όπου εκεί ισχύουν σκληροί όροι και κανονισμοί…
Πάντως τα σκυλιά που είναι πιο εύκολα εκπαιδεύσιμα, διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες καθώς και τους κυναγωγούς τους. Και εδώ να σημειώσουμε ένα κριτήριο εκπαιδευσιμότητας: Κάθε σκύλος (από οποιαδήποτε φυλή) αν δεν σας κοιτάει στα μάτια, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Η σχέση του ανθρώπου και του κυνηγού με το σκύλο πρέπει να είναι εύκολη. Και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αποφεύγουμε τους δειλούς σκύλους. Και επίσης θα πρέπει να απομακρύνεται τους σκύλους που δεν έχουν την αίσθηση του θηράματος. Ο σκύλος που δεν έχει την αίσθηση του θηρευτή, δεν αξίζει τίποτα.
Επίσης δεν θα πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό σε σκύλους καλούς στη μορφολογία μόνο ή καλούς στους αγώνες μόνο. Εάν μπορείτε να κάνετε την επιλογή των σκύλων στο πραγματικό κυνήγι αυτό είναι το καλύτερο, γιατί στο κυνήγι αξιολογούνται προσόντα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν στους αγώνες. Συνήθως, η διάρκεια και η αντοχή και η επιμονή στο να κυνηγάει το θήραμα επί ώρες, κάτω απ’ όλες τις συνθήκες (με ζέστη, με κρύο, με βροχή) ή ακόμα και αν δεν βρίσκει τίποτα επί ώρες. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και να το αξιολογήσετε μόνο στο κυνήγι. Επίσης μόνο στο κυνήγι μπορούμε να δούμε πότε ο σκύλος είναι κουρασμένος, και αν παρ’ ότι είναι κουρασμένος εξακολουθεί να μπορεί να χρησιμοποιεί τη μύτη του.
Ο κ. Ζουρλίνι τόνισε ότι χρησιμοποιεί όλες τις σκύλες του στο κυνήγι και εκεί τις αξιολογεί. Είναι παιδιά γονιών και παππούδων κυνηγετικών σκύλων. Κλείνοντας ο κ.Ζουρλίνι τόνισε, ότι ποτέ κανείς δεν πρέπει να παραποιεί ένα πεντιγκρί. Και αυτό δεν πρέπει να το κάνει όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο είναι ανέντιμο, αλλά γιατί αυτός που θα πάρει ένα σκύλο έχει δικαίωμα να μάθει ποιος είναι ο πατέρας ή ο παππούς του.. Αν δεν ξέρει τον παππού του, και αν δεν είναι σίγουρος ότι τα στοιχεία που διαβάζει στο γενεαλογικό του δένδρο είναι πραγματικά, δεν θα μπορεί να επιλέξει σωστά και δεν θα μπορέσει να προγραμματίσει τις μελλοντικές εκτροφές…
FRANCO ZURLINI
Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου